www.mamboteam.com
 
STRONA GŁÓWNA
środa, 28 październik 2020
 
 
GRAŻYNA KOŚCIELNA podsumowuje projekt dotyczący wypieku chleba Drukuj E-mail
niedziela, 30 październik 2011
W Mirotkach zakończyliśmy realizację projektu „Chlebowe pyszności dla mieszkańców Mirotek i gości”

Publiczna Szkoła Podstawowa w Mirotkach wraz z grupą nieformalną „Miłośnicy szkoły” od 1 lipca do 30 października br. realizowała projekt „Chlebowe pyszności dla mieszkańców Mirotek i gości” w ramach Programu Działaj Lokalnie.
Projekt zakładał wybudowanie pieca chlebowego z grillem oraz wiele imprez i spotkań temu towarzyszących...























Grupa nieformalna wraz z dyrekcją szkoły i nauczycielami podjęła decyzję o wystąpieniu o środki finansowe na wybudowaniu pieca chlebowego – pomysłu sprzed siedmiu lat. Napisaliśmy projekt, który został pozytywnie oceniony i otrzymaliśmy pieniądze.




Oprócz wielu spotkań roboczych i trwającej od sierpnia budowy pieca w naszej szkole odbyły się ciekawe imprezy:


1. Szkolenie na temat „Zdrowa żywność. Zdrowe odżywianie”(29 lipca), które poprowadził dr hab. Wacław Laskowski, profesor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - absolwent szkoły w Mirotkach.


2. Spotkanie dla rolników na temat: „Cztery zboża i orkisz” (20 września). O długo niedocenianych wartościach orkiszu opowiedziała zebranym Pani Elżbieta Flatau – mieszkanka Mirotek i radna Rady Gminy Skórcz, a jej mąż – Pan Wiesław Flatau pokazał nam chleb pieczony z różnych rodzajów mąki, w tym z orkiszowej.


3. Spotkanie Seniorów z wnuczętami. 30 września nasz piec był już wypalony i mogliśmy upiec taki chleb, który piekły nasze babcie. Przy tym chlebie zasiedli seniorzy, błogosławiąc go i krojąc wcześniej z prawdziwym namaszczeniem. Nasi goście przywoływali z pamięci czasy swojego dzieciństwa oraz czas, kiedy ostatni raz piekli chleb w swoich domach w piecu chlebowym, w którym mieściło się tyle chleba, aby wystarczyło go na cały tydzień.


4. Warsztaty pieczenia chleba odbyły się 5 października. Pan Wiesław Flatau prowadzący warsztaty korzystał z naczyń wykonanych przez Pana Piotra Tyborskiego – artysty rzeźbiarza ze Skórcza. W „kopónce” do rozczynu wyrośniętego z zakwasem dodawał mąki, wody, soli - wyrabiał ciasto chlebowe. W osobnym naczyniu rozczyniony został chleb orkiszowy. Zebrani na warsztatach podczas wyrastania ciasta mogli raczyć się dużymi bochenkami chleba oraz okrągłymi na trzonie upieczonymi dzień wcześniej. Chleb ten ze smalcem i kiszonym ogórkiem oraz swojskim masłem okazał się prawdziwym rarytasem. A co się działo, gdy świeży chleb został wyjęty z pieca?! …Nie został ani okruszek.

5. Biesiada „Dzień pieczonej bulwy” przy angielskim stole. 19 października wraz z grupą nauczycieli i uczniów Zespołu Szkól Ponadgimnazjalnych w Owidzu pogłębiliśmy naszą wiedzę na temat ziemniaków, dowiedzieliśmy się w jaki sposób nakrywa się stół angielski, upiekliśmy „bulwy” w piecu chlebowym, uroczyście przekroiliśmy nasz szkolny chleb i degustowaliśmy pyszne potrawy z ziemniaków przygotowane przez naszych gości, a wśród nich nasze absolwentki.

6. Książeczka „Przepisy z zeszytu babci”. Nasi uczniowie wraz z panią Mariolą Wiklent opracowali książeczkę, w której zamieszczone są przepisy na wypiek chleba oraz inne potrawy z zeszytów ich babć i prababć.
Grażyna Kościelna

ZDJĘCIA








































 
wstecz   dalej »
REKLAMA



 
Top! Design by Mamboteam.com! Top!